NetvibesLastfmPownceGoogleLinkedinTwitter

Popular reads
Report on Tangible outcomes
Short Report Internet Outcomes Complete-1
Book on Digital Skills

book

Negen op tien Nederlanders online in vrije tijd

Negen van de tien Nederlanders zijn in hun vrije tijd dagelijks op internet te vinden. Het gemiddelde internetgebruik is in 2011 3 uur en 6 minuten.

Dat betekent een stijging met 24 minuten per dag ten opzichte van 2010. Dit blijkt uit het Trendrapport ‘Computer- en Internetgebruik 2011’ van de Universiteit Twente in opdracht van Digivaardig & Digibewust.
Veel gebruikers hebben ook steeds meer profijt van het internet. Jongeren en hoogopgeleiden profiteren meer van internet dan ouderen en laagopgeleiden. Hierdoor dreigt een onzichtbare maar gevaarlijke digitale kloof tussen bevolkingsgroepen, melden onderzoekers, prof. Dr. Jan van Dijk en Dr. Ing. Alexander van Deursen. Ze zien internet uitgroeien tot ‘een eerste levensbehoefte vergelijkbaar met eten en drinken’, maar waarschuwen voor een gebruikerskloof tussen hoog- en laagopgeleiden. De uitkomsten van het onderzoek werden donderdag gepresenteerd tijdens het ECP-EPN Jaarcongres in Scheveningen.
Van Dijk: ‘Het internet doet er nu echt toe. Mensen vinden werk via internet, kopen producten online goedkoper dan in de winkel, handelen via marktplaatsen en vinden geliefden via datingsites. Jongeren en hoogopgeleiden profiteren meer van de mogelijkheden die het internet te bieden heeft dan ouderen en laagopgeleiden. 33 Procent van de jongeren bijvoorbeeld zoekt en vindt op internet informatie als ze een medische kwaal hebben, tegenover 22 procent van de 55+ers, die daar meer baat bij zouden hebben. Ook gebruiken steeds meer mensen het internet bij het vinden van een baan. Toch dreigt er een forse digitale gebruikerskloof te ontstaan tussen de verschillende lagen van de bevolking.’

Please publish modules in offcanvas position.