NetvibesLastfmPownceGoogleLinkedinTwitter

Popular reads
Report on Tangible outcomes
Short Report Internet Outcomes Complete-1
Book on Digital Skills

book

Hoogopgeleide jongere heeft meeste voordeel van internet

Hoogopgeleiden en jongeren hebben veel meer voordeel van het internet dan andere groepen. De universiteit van Twente waarschuwt voor een nieuwe digitale kloof.

De verwijdering dreigt nu eens niet tussen mensen die wel en niet een aansluiting op het internet hebben – 96 procent van de Nederlanders is online, het hoogste percentage van Europa. Maar tussen degenen die het internet in hun voordeel weten te gebruiken en degenen die zich er vooral mee amuseren.

Dat stelt Alexander van Deursen, onderzoeker aan de Universiteit van Twente en auteur van het gisteren gepubliceerde Trendrapport Internetgebruik 2012

Filmpjes kijken

Jonge mensen met een hbo of wo-diploma gebruiken het internet om te leren en studeren, professionele contacten te leggen en te onderhouden, en thuis te werken. Allemaal in veel hogere percentages dan andere groepen - 46 procent zit bijvoorbeeld op de netwerksite LinkedIn tegenover 8 procent van de laagopgeleiden.

Niet alleen gebruiken jonge, hoogopgeleiden het net om beroepsmatig verder te komen, ook maatschappelijk hebben ze er voordeel van. Omdat ze er informatie vinden over subsidies, belastingen, politiek en overheid. Laag opgeleiden gebruiken het internet vooral om te gamen, te chatten en filmpjes te kijken.

In de tijd van de baas

De Universiteit Twente keek ook welke rol internet op de werkvloer speelt. 68 procent van de werknemers surft op kantoor voor privédoeleinden op het internet. Verwacht daar niet te snel berispingen voor. Want volgens de UT zijn het vooral de directieleden die dat doen.

Please publish modules in offcanvas position.