Nederlanders maar matig op internet

Print

Volgens communicatiewetenschapper Alexander van Deursen vinden Nederlanders slecht hun weg online
 
Door Anke Meijer Anke Meijer  op 13 december 2010
 
Nederlanders zijn maar matig in staat hun weg te vinden op internet. Dat blijkt uit onderzoek waarop communicatiewetenschapper Alexander van Deursen komende vrijdag promoveert aan de Universiteit Twente.

internet-480x319 Nederlanders maar matig op internet

Dat terwijl  in Nederland 93 procent van de bevolking thuis een internetaansluiting heeft en we daarmee, samen met IJsland, koploper zijn in Europa. Van Deursen:

Vaak wordt uit de grote mate van internetgebruik de conclusie getrokken: iedereen heeft internet, dus iedereen doet mee. Maar dat is zeker niet het geval.

De wetenschapper liet driehonderd mensen een aantal taken uitvoeren online. Zo moesten ze een PDF bestand opslaan, navigeren in verschillende webdesigns, een tweesterrenrestaurant opzoeken in Amsterdam en uitzoeken wat goedkoper was, met de auto of met de trein naar de stad reizen. Alle handelingen van de proefpersonen werden opgeslagen en geanalyseerd.

Nu concludeert Van Deursen dus dat het ‘zorgwekkend gesteld is met de internetvaardigheden van Nederlanders’. Zo hadden veel proefpersonen moeite met het kiezen van de juiste zoekwoorden en verzuimden zij in 90 procent van de gevallen de betrouwbaarheid van de gevonden informatie te controleren:


Iemand die de hoogte van het minimumloon wil weten en zoekt op “salaris” of “geld”, krijgt nooit de goede informatie. Een ander haalde overheidsinformatie van spreekbeurten.nl, een website voor basisschoolleerlingen.

Vooral jongeren hebben volgens Van Deursen moeite de informatie die zij op internet vinden op waarde te schatten. Te vaak gaan zij uit van het eerste zoekresultaat. Ouderen hebben vaker moeite met de technische vaardigheden, de zogenoemde ‘knoppenkennis’, maar als ze die wel onder de knie hebben, vinden zij inhoudelijk beter hun weg dan jongeren. Voor zowel technische als inhoudelijke vaardigheden geldt dat hoger opgeleiden handiger zijn dan lager opgeleiden.