Digital Inequality

research on skills, uses, and outcomes of Internet technology

NetvibesLastfmPownceGoogleLinkedin

Projects

From digital skills to tangible outcomes
Skils uses outcomes238x194

21st-century Digital Skills
sitelogo

Social Context of Digital Inequality
image

 

In the Media

Uit: NRC

 

Online is er sprake van een groeiende sociale ongelijkheid. Dat constateren twee wetenschappers van de Universiteit Twente. Zij deden onderzoek naar de verschillen in internetgebruik tussen hoog- en laagopgeleiden. Wat blijkt? Die zijn groot.

Onderzoekers Alexander van Deursen en Jan van Dijk stellen zelfs dat er sprake is van een digitale kloof. Want ook al heeft 97 procent van de Nederlandse bevolking toegang tot internet, de hoogopgeleiden weten het internet veel beter in te zetten voor hun carrière. Zij richten zich namelijk meer op toepassingen die hun maatschappelijke positie verbeteren.

 

Digitale ongelijkheid

Terwijl laagopgeleiden ‘het internet’ veel meer gebruiken als entertainment: ze chatten, facebooken en gamen voornamelijk. De twee onderzoekers stellen dat er tot nu toe veel aandacht was voor de groeiende sociale ongelijkheid, maar niet voor het fenomeen ‘digitale ongelijkheid’. Omdat bijna iedereen toegang heeft tot een internetverbinding, en omdat het internet gratis is, bestaat het idee dat de digitale wereld gelijk is. Maar dit is het niet het geval. Volgens de twee onderzoekers vergroot de digitale ongelijkheid zelfs de bestaande economische en culturele verschillen.

Hoogopgeleiden kunnen beter zoeken

Het gaat vooral om inhoudelijke vaardigheden als  gericht zoeken, en iets kunnen bereiken met internet. Hoogopgeleiden volgen bijvoorbeeld vaker online opleidingen te volgen, ze participeren in kennisnetwerken en ze consumeren veel nieuws.