NetvibesLastfmPownceGoogleLinkedinTwitter

Popular reads
Report on Tangible outcomes
Short Report Internet Outcomes Complete-1
Book on Digital Skills

book

Ga bewuster om met slim apparaat

In Trouw: 27-3-2018

Het aanbod van apparaten dat via het Internet of Things (IoT) communiceert groeit erg snel. Denk aan wearables (fitness-trackers tot babysokjes), de digitale assistente, de slimme thermostaat, koelkast of televisie, of de zelfrijdende auto. Met uitzondering van de gevolgen voor onze privacy, waarover debat wordt gevoerd, zijn de verwachtingen techno-utopisch: IoT maakt ons leven gezonder, goedkoper, duurzamer, veiliger en aangenamer.
 
Dit vereist echter wel een bevolking die IoT kan gebruiken. In eerste instantie lijkt dat misschien eenvoudig. Daar waar het ‘gewone’ internet digitale vaardigheden voor het omgaan met hardware en software behoeft, zijn deze bij IoT deels overbodig. Gegevens worden op de achtergrond verwerkt en beslissingen worden genomen zonder tussenkomst van de gebruiker. Een kwestie van het apparaat aanzetten en verbinden met internet. De slimme thermostaat heeft toegang tot kalenders, bedden en auto’s en past de temperatuur automatisch aan op basis van locatie. De zelfrijdende auto vermindert onze behoefte aan rijvaardigheid omdat de auto beslissingen neemt op basis van verkeersomstandigheden.
 

Toch, zo simpel is het niet. Hoewel het IoT autonoom voor ons beslist, is er juist een grotere behoefte aan digitale vaardigheden. Gebruikers hebben namelijk met een systeem te maken waarin apparaten met andere apparaten communiceren en met andere gebruikers die ook weer onderling communiceren. De hoeveelheid data die zo wordt verzameld neemt toe en wordt steeds complexer. Voor gebruikers zal de ratio achter de vele processen die zich ‘backstage’ afspelen moeilijk te begrijpen zijn. Waar de bediening van eerdere technologie een volledig bewuste gebruiker vereiste, kenmerkt het IoT zich door passieve gebruikers die zich niet bewust zijn van wat er precies gebeurt.

Neem de slimme armband die onze loopsnelheid, bloeddruk, hartslag, stressniveau en ademhalingsactiviteit kan bijhouden. Een gebruiker dient af te wegen welke data worden verzameld, welke analyses er nodig zijn en wie toegang krijgt tot de data. Deze data onthullen bijvoorbeeld wanneer iemand thuis is, naar het werk reist, voldoende beweegt en gezond eet. Begrijpen en inzichtelijk maken hoe verzamelde gegevens worden gebruikt, vereist strategische besluitvorming. Denk aan de schade die kan worden toegebracht wanneer informatie in handen van criminelen komt. Of wat er gebeurt wanneer een defecte wearable uw bloeddruk niet juist registreert of detecteert dat u weinig beweegt. Gaat dan de verzekeringspremie omhoog?
IoT-systemen zo gebruiken dat iemand daar zelf beter van wordt vereist een hoog niveau van strategische vaardigheden. Juist die zijn bij een groot deel van de bevolking onvoldoende ontwikkeld. Kritisch blijven, autonomie behouden en op je hoede zijn voor betrokkenen die het systeem in hun eigen voordeel willen manipuleren, is iets dat de meeste mensen niet leren. Men moet zichzelf maar zien te redden. Om te voorkomen dat een grote groep niet zo vaardige mensen wordt geëxploiteerd, moeten we actie ondernemen. Ook zij hebben immers recht op de vele potentiële voordelen van IoT.

De oplossing ligt niet direct in het onderwijs of bij een cursus. Producenten dienen eerst opener te worden over de apparaten en systemen die ze ontwikkelen en duidelijk te maken welke opties consumenten hebben als het gaat over dataverzameling en verwerking. Daarnaast dienen ze deze opties op een begrijpelijke manier aan de consumenten te communiceren. Consumentenorganisaties kunnen dit vervolgens beoordelen en adviseren bij het gebruik van IoT. Publiciteit over alle voor- en nadelen, en bewuste omgang met IoT is absoluut vereist. Later komt dan alsnog het onderwijs aan bod om de benodigde vaardigheden aan te leren.

 

 

Add comment


Security code
Refresh

Please publish modules in offcanvas position.